• Cestovanie
  • Rozhovor
  • Bývanie
  • Príroda
  • História
  • Relax
  • Technika
  • Auto - Moto
  • 1
  • 2

Medveď hnedý, strážca divočiny

medved002

Skutočné skúsenosti s medveďmi, príbehy, ktoré sa naozaj zažili, úchvatné fotografie a filmové scény verne zobrazujúce atmosféru divokej prírody zachytáva knižná publikácia Posledná pevnosť a filmový dokument Strážca divočiny. Sú opisom cesty za poznaním, nikdy nekončiacim hľadaním pravdy o medveďoch a miznúcej divokej prírode.

(Erik Baláž – autor knihy Posledná pevnosť a spoluautor filmového dokumentu Strážca divočiny ,Robert Rajchel – spoluautor filmového dokumentu Strážca divočiny,

Bruno D´Amicis – autor fotografií v knihe Posledná pevnosť)

medved003

Rozľahlé lesy a stráne, podhorské a horské reliéfy, to je prirodzený domov našej najväčšej divo žijúcej šelmy, medveďa hnedého (Ursus arctos).

Spoznať tohto dravca a hlavne mu správne porozumieť je najlepšie z bezpečia našich domovov. Knižná publikácia Posledná pevnosť a filmový dokument Strážca divočiny nám približujú spôsob jeho života a význam jeho prítomnosti a dôležitosti v prírode, kde má stále svoje nezastupiteľné miesto. Výsledkom dlhodobého pozorovania, ktoré viedol skúsený odborník Erik Baláž, nie sú len detailné náhľady do každodenného života medveďov, ale aj odhalenia, ktoré vyvrátia mnohé mýty.

Medveď žije väčšinou samotársky. Svojou mohutnou stavbou tela s tmavohnedým, žltým až čiernym sfarbením, celkovýmsprávaním dáva v prírode všetkým jasne najavo, že on je tu pánom, on je strážca divočiny.

Vidieť spoločne medveďa s medvedicou je možné len v období párenia, ktoré vrcholí v máji a v júni. Medvieďatá sa následne rodia uprostred zimy počas zimného spánku. Sú slepé a s pôrodnou hmotnosťou len okolo pol kila sú prvé mesiace veľmi zraniteľné. Medvieďatá cicajú v brlohu asi štyri mesiace, keď ho opustia, kŕmia sa takto ešte ďalšie tri – štyri mesiace. Rýchlo rastú a s matkou, ktorá je od samca menšia, zostávajú dva až tri roky. Veľkosť dospelého jedinca, vážiaceho okolo 150 až 350 kg, dosiahnu ako desaťročné. Vo voľnej prírode sa dožívajú aj viac ako 25 rokov.

Aby medvede prežili a zabezpečili si aj svoje potomstvo, spotrebujú veľmi veľa potravy. Lesné plody, korienky, hľuzy, ovocie, hríby sú pre nich najväčšou pochúťkou, nepohrdnú ani väčším hmyzom, menšími stavovcami, či inými zvieratami. Sú prirodzenými likvidátormi odpadkov a tiel mŕtvych zvierat. Chôdza medveďa je kolísavá, je to preto, lebo pohybuje vždy skoro súčasne oboma nohami na tej istej strane tela. Na pohľad sa zdá byť ťarbavá, ide však len o zdanlivý klam. V skutočnosti je to silné, veľmi rýchle a obratné zviera. Dokáže bežať veľkou rýchlosťou, o viac ako 60% rýchlejšie ako najrýchlejší šprintér na svete, je to akoby vás obiehal cválajúci kôň. Je aj pomerne dobrý lezec a plavec.

medved004

Zo zmyslov má najlepšie vyvinutý čuch, ten je dôležitý pri jeho vládnutí v lesnom ekosystéme. Nasleduje sluch, zrak je o niečo slabší. V rovinatom teréne dokáže pohyblivým ňufákom zavetriť človeka až na 5 kilometrov. Výraz tváre pôsobí u medveďa takmer vždy rovnako, je akoby bez mimiky, aj keď občas nejakú vidieť. Je to zapríčinené málo vyvinutým svalstvom na jeho tvári.

Medveď je zviera prevažne s večernou a rannou aktivitou. Zimu väčšinou prečkáva v brlohu na ťažko prístupnom mieste. Do neho zaľahne, obvykle zostane v jednom brlohu celú zimu. Vyskytli sa však aj prípady, že svoj brloh niekoľkokrát počas zimy opustil.

Stáva sa, najmä keď nie je dostatočne vykŕmený, že sa niekedy vôbec neuloží spať. Medveď nemá pravý zimný spánok, to znamená, že sa mu dramaticky neznižuje frekvencia tepu srdca ani celkový metabolizmus.

Napriek tomu, že medveď je veľké zviera a vo výnimočných prípadoch môže človeka napadnúť, riziko býva veľmi preceňované a pri pobyte v horách hrozí ľuďom množstvo väčších nebezpečenstiev. Keď sa medveď stavia na zadné nohy, neznamená to, že sa chystá zaútočiť. Snaží sa len uistiť, čo sa nachádza v jeho blízkosti. Ak zistí, že sa jedná o človeka, rýchlo utečie. Zvýšené riziko konfliktu s medveďom hrozí v prípade niektorých činností. Sú to hlavne poľovačky, kedy sa môže medveď dostať do bezvýchodiskovej situácie a zaútočiť. Pre bežných turistov môžu byť nebezpečné tzv. kontajnerové medvede zvyknuté príjmať potravu od ľudí, ktoré postupne strácajú plachosť. Aj keď sa takéto medvede zdajú milé, je lepšie nekŕmiť ich a radšej sa im vyhnúť.

A najdôležitejšie je, rešpektovať prírodu samotnú, rešpektovať  aj jej obyvateľov – medvede. Neoberať ich o ich územie, prirodzenú obživu ale vytvárať im také podmienky, aby v prírode ešte dlho zostali. 

medved006

medved005

 

 

www.arollafilm.com

 

suunto banner

 

dobrekufre1

kupele

gfbannerdobrekufrealpine

ASP banner cestujeme 456x270

asolo banner

vertikal banner1

AnglickeFrazy